Jos Koning met de stamboom van de Oranjes

 

"Twee Violen en een Bas" speelt oude Hollandse muziek: dansmelodieën en liederen, zoals die te horen waren in de beroemde en beruchte Amsterdamse speelhuizen, in de schouwburgen waar rijk en arm hun vertier zochten, op de markten en in de salons. Sinds de oprichting in 1978 heeft het strijktrio deze oude en onbekende muziek nieuw leven ingeblazen.

 

Met een been in de klassieke wereld van de oude muziek, het andere in de vitale kracht van de folkmuziek, laten de drie musici de sprankelende swing, de ontroerende eenvoud horen die deze muziek tot een feest maakt! De combinatie met rappe dialogen, geestige verhalen en verrassende dichtregels van tijdgenoten maakt deze muziek bijzonder toegankelijk.

 

Duizenden melodieën uit het Hollandse uitgaansleven van rond 1700 zijn genoteerd in bijna vergeten boeken en handschriften. Musicoloog en socioloog Jos Koning, mede-oprichter van Twee Violen en een Bas, is
dé autoriteit op het gebied van deze bronnen en de muziekwereld waar ze uit voortkwamen. De melodieën zijn haast alle eenstemmig genoteerd. In de speelhuizen –en waarschijnlijk ook in het schouwburgorkest– werden ze door de muzikanten vaak uit het hoofd gespeeld. De begeleidingen werden voor een deel op improvisatie gebaseerd.

 

Twee Violen en een Bas heeft zich deze improviserende praktijk volledig eigen gemaakt. Het resultaat is enerverend en maakt een optreden tot een belevenis. De boeiende toelichtingen en verhalen die de groepsleden tussen de muziek door presenteren dragen daar verder aan bij.

terug naar boven

Prinsenmars Optocht

 

Twee Violen en een Bas is volledig thuis in de improviserende benadering van de speelhuismuzikanten. Het resultaat: eenvoudige oude muziek met een warm kloppend hart!